Wat gebeurt er achter de gesloten ogen van je kind?
Slapen helpt je kind leren.
De actieve hersenen Baby’s zien er vreedzaam uit als ze slapen. Naar je kindje kijken dat rustig in zijn bedje ligt te slapen overspoelt je met een gelukkig gevoel. Het is ook het ideale moment om zelf even wat bij te slapen! In de laatste maanden heb je misschien meer dan ooit slaap weten te appreciëren. Een gebrek aan slaap doet je inzien hoe belangrijk laap wel is. Maar voor je baby is slaap nog belangrijker.
Vaak denkt men enkel dat tijdens de slaap het lichaam van je baby rust en zijn hersenen zich even afsluiten van alle indrukken van buitenaf. Maar er is nog veel meer! Terwijl je kindje slaapt, leert het. Wetenschappers hebben de hersenactiviteit van baby’s tijdens hun slaap bestudeerd. Zij stelden vast dat specifieke delen van de hersenen juist heel actief zijn tijdens de slaap. Deze toestand van verminderd bewustzijn en een lagere fysieke activiteit laat de hersenen toe om vitale activiteiten uit te oefenen, die niet mogelijk zijn wanneer de baby wakker is.
Tijdens de slaap rusten de ogen en oren van je baby. Ze hoeven niet alles rondom waar te nemen zoals wanneer de baby wakker is. Dat geeft de hersenen de kans zich op belangrijk werk te concentreren, namelijk herinneringen verwerken en leren. Als de baby wakker is neemt hij talloze nieuwe indrukken waar. De hersenen slaan alles op wat de baby hoort, ziet, voelt en doet. Tijdens de slaap wordt dat geordend. Vergelijk het met het papierwerk na een drukke dag op kantoor. De menselijke hersenen - vooral bij kleine kinderen - maken daarvoor nieuwe verbindingen tussen hersencellen of neuronen aan. Onze hersenen zijn een beetje als een groot elektrisch circuit. Telkens we iets leren, wordt er een nieuwe kabel gelegd die een deel met een ander verbindt. Als je dus de volgende keer je baby in slaap ziet vallen, bedenk dan dat de hersenen zich voorbereiden op de nachtshift.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten