woensdag 10 december 2008

Stage

Ja!
Eindelijk weet ik waar ik stage ga lopen.

Ik ga in Hengelo bij De Kleine Beer stage lopen.
Ik kijk er heel erg naar uit en hopelijk wordt het een leuke stage.

vrijdag 5 december 2008

Workshop muziek

Vorige maand kwam Rita Rikhof bij ons in de klas om een uitleg te geven over muziek. Ze vertelde hoe wij op onze stage en in ons werk later het beste om kunnen gaan met de muziek. Zodat de kinderen het leuk vinden en begrijpen. Ze heeft een eigen CD gemaakt voor kinderen samen met Marijke Albers. Daar staan nummers op die gezongen worden en instrumentaal zijn.

Allereerst liet ze ons een liedje horen met handpoppen erbij. Het was een liedje voor 's morgens als de kinderen binnenkomen. 'Goeiemorgen' heette het. Ze zong het liedje voor en liet ons toen nog een keer het lied zingen. Ze had een eendje en een hondje als handpoppen. In eerste instantie zong ze bij de hond met een lage stem maar later legde ze uit dat je hoog moet zingen met kinderen omdat ze het anders niet na kunnen doen.

Toen gingen we 'Op een grote paddestoel' zingen. Weer met hoge stem.
Ze had 2 vingerpoppetjes erbij en een grote paddestoel. 1 leerling moest de vingerpoppen vasthouden en ermee dansen. Een andere leerling had een babypop vast waarmee ze een beetje moest dansen. Dit allebei om het liedje zingen leuker te maken. Ook had ze een spelletje erbij bedacht met kleuren. 3 leerlingen kregen een kleurplaat. wanneer zij zong mochten ze kleuren en wanneer ze stil was mochten ze niet kleuren.

'De herfst is daar' Een liedje over de herfst. We gingen kijken hoevaak we het moesten horen voor het goed mee te kunnen zingen. Ook gingen we kijken hoe we het lied leuker konden maken d.m.v. voorwerpen zoals stokkjes en een paraplu. En op het einde gingen we de stokjes terugleggen in de vorm van een zon.

Dan de konijnenpolka. We moesten allemaal staan en bij het couplet moesten we met handen boven de oren als konijnenoren lopen en bij het refrein gingen we door elkaar huppelen.

We deden nog een liedje over de regen. Hierbij moest iedereen om de beurt het woord 'bomen' vervangen door iets anders wat nat kan worden.

Ook hebben we een liedje gedaan dat heet 'Ik heb een euro in me hand' We kregen uitgelegt dat je gemakkelijk een euro kan veranderen met een pepernoot of dergelijks. Je doet enkele bewegingen met je handen en iemand anders moet raden in welke hand de euro zit.

We deden nog een liedje waarbij we een kerstmuts op moesten en die op een bepaalde tijd af moesten doen.

Ik vond het een interessante workshop en heb ook wel dingen bijgeleerd.

woensdag 5 november 2008

Problemen bij het eten


Soms krijg je problemen bij het eten.
Je kind wil dan niks eten of eet maar een klein beetje.
Of hij/zij is heel kieskeurig en weigert steeds een bepaald iets te eten.

Hoe krijg je dan je kind zover dat het wel eet of dat het leert hetgene te eten wat hij/zij niet lust?
Je kunt proberen het kind te dwingen.
Je laat hem net zo lang aan tafel zitten tot hij zijn wordt leeg heeft.
Dit werd vroeger vaak gedaan. Maar of het nut heeft weet ik niet.

Je kunt ook toegeven en iets zoeken wat je kind wel wil eten zodat hij tenminste iets binnen krijgt. Maar dit lijkt mij niet zo een goed idee. Het is belangrijk dat je kind gevarieerd en gezond eet.

Ook kun je het zo doen: je spreekt met je kind af dat wanneer het iets niet denkt te lusten dat hij dan tenminste een hapje probeert en als die het echt niet lust hoeft die het niet op te eten en wanneer die b.v. weigert te eten spreek je af dat hij het halve bord leeg eet.
Dit klinkt goed maar je hebt een kans dat je hier ook geen respons op krijgt.

Er zijn veel methodes op je kind toch dat te laten eten wat hij niet wil eten maar wat de beste methode is ben ik nog niet uit.
Ik denk dat ik dat wel te weten kom wanneer ik ga werken of zelf een kind krijg.

Borstvoeding

Opzich is borstvoeding altijd het beste voor je baby maar soms willen moeders het niet geven of kunnen ze het niet geven door complicaties. Ik zie dan dan mensen snel scheef reageren alsof je je baby te min zou doen.

Dit vind ik nogal raar, al helemaal wanneer een moeder het niet kan geven. Ik vind dat mensen zelf mogen beslissen wat ze hun kind te eten geven, of het nou borstvoeding is of kunstmatige babyvoeding. Het is tenslotte hun kind en niet die van een ander.


Ook is het zo dat borstvoeding maar voor een beperkte periode beter is voor je baby. Na die periode is het niet beter of slechter dan kunstmatige babyvoeding. Omdat de stoffen die erin zitten maar voor een bepaalde periode nut hebben voor de baby.


Ook is kunstmatige babyvoeding tegenwoordig zo goed geworden dat in principe niet eens meer nodig is dat de baby borstvoeding krijgt. Je moet er gewoon voor zorgen dat je goede babyvoeding hebt waarvan je weet dat die je baby gezond houdt.


Ik vind gewoon dat iedereen zelf mag beslissen of diegene zijn baby nou borstvoeding of kunstmatige babyvoeding wilt geven en mensen die zich ermee bemoeien hebben helemaal geen recht want het is hun kind niet.

dinsdag 4 november 2008

Scholen in ontwikkelingslanden


Kinderen in ontwikkelingslanden hebben meestal minder goede kansen op een goede scholing dan kinderen in welvaartslanden. De scholen zijn vaak vervallen en hebben geen goed lesmateriaal.
Ze zitten in houten bankjes en in kleine ruimtes. soms is er geen eens een muur.

Dan hebben de ouders vaak weinig geld en hebben niet genoeg geld om hun kind naar school te sturen. Hierdoor gaan veel kinderen niet naar school. De kinderen kunnen misschien wel heel slim zijn maar ze komen niet ver doordat ze geen goede scholen hebben.

De landen zelf hebben vaak ook niet het geld om goede nieuwe scholen te bouwen.

Ik vindt het jammer dat welvaartslanden zoals Nederland en Amerika enz. deze landen niet helpen. We kunnen wel maar we doen het niet. Het is makkelijk voor ons om de scholen en het lesmateriaal daar te verbeteren en scholen te bouwen zodat deze kinderen ook een eerlijke kans hebben. Dus ik snap niet waarom we het niet doen.

Het hangt af van mensen als Oprah Winfrey die van haar eigen geld een school laat bouwen in Afrika.

Ik vind dat dit niet hoort nodig te zijn. Ik vind dat welvaartslanden veel meer kunnen doen om ontwikkelingslanden te helpen dan we doen. Ze leven nog steeds grotendeels in krotten en krijgen niet gezonde, gevarieerde voeding terwijl wij hier dagelijks zoveel eten weggooien. Dat kunnen we makkelijk daarheen verschepen.

Ik vind dat we ervoor moeten zorgen dat de kinderen allemaal een eerlijke kans krijgen om naar school te gaan.
Ik denk dat als we allemaal samenwerken dat we deze mensen dan veel beter kunnen helpen en dat de situatie daar veel beter kan worden.

Slapen


Wat gebeurt er achter de gesloten ogen van je kind?

Slapen helpt je kind leren.
De actieve hersenen Baby’s zien er vreedzaam uit als ze slapen. Naar je kindje kijken dat rustig in zijn bedje ligt te slapen overspoelt je met een gelukkig gevoel. Het is ook het ideale moment om zelf even wat bij te slapen! In de laatste maanden heb je misschien meer dan ooit slaap weten te appreciëren. Een gebrek aan slaap doet je inzien hoe belangrijk laap wel is. Maar voor je baby is slaap nog belangrijker.
Vaak denkt men enkel dat tijdens de slaap het lichaam van je baby rust en zijn hersenen zich even afsluiten van alle indrukken van buitenaf. Maar er is nog veel meer! Terwijl je kindje slaapt, leert het. Wetenschappers hebben de hersenactiviteit van baby’s tijdens hun slaap bestudeerd. Zij stelden vast dat specifieke delen van de hersenen juist heel actief zijn tijdens de slaap. Deze toestand van verminderd bewustzijn en een lagere fysieke activiteit laat de hersenen toe om vitale activiteiten uit te oefenen, die niet mogelijk zijn wanneer de baby wakker is.

Tijdens de slaap rusten de ogen en oren van je baby. Ze hoeven niet alles rondom waar te nemen zoals wanneer de baby wakker is. Dat geeft de hersenen de kans zich op belangrijk werk te concentreren, namelijk herinneringen verwerken en leren. Als de baby wakker is neemt hij talloze nieuwe indrukken waar. De hersenen slaan alles op wat de baby hoort, ziet, voelt en doet. Tijdens de slaap wordt dat geordend. Vergelijk het met het papierwerk na een drukke dag op kantoor. De menselijke hersenen - vooral bij kleine kinderen - maken daarvoor nieuwe verbindingen tussen hersencellen of neuronen aan. Onze hersenen zijn een beetje als een groot elektrisch circuit. Telkens we iets leren, wordt er een nieuwe kabel gelegd die een deel met een ander verbindt. Als je dus de volgende keer je baby in slaap ziet vallen, bedenk dan dat de hersenen zich voorbereiden op de nachtshift.

dinsdag 28 oktober 2008

BPV

9 Februarie moeten we allemaal op stage gaan.
We gaan een half jaar stage lopen.
Hierbij krijgen we allerlei opdrachten die we moeten maken.
Ik heb voor een kinderdagverblijf gekozen omdat het me erg leuk lijkt en omdat ik nog weinig ervaring heb op een kinderdagverblijf.

Ik zal jullie op de hoogte houden!

Blaadjes harken


Het is herfst en 't roze varken
gaat vanmiddag blaadjes harken
trekt zijn jas aan en begint
maar hij denkt niet aan de wind

Kijk hem met zijn harkje lopen
hij maakt grote bladerhopen
maar het varken dat heeft pech
want de wind waait alles weg

Daarom moet het roze varken
alles nog een keertje harken
en hij hoopt maar dat de wind
straks niet weer opnieuw begint

vrijdag 26 september 2008

Raceautootjes


Benodigdheden:
kabelspek
tum tum of soortgelijke halfronde snoepjes
kabeldrop
cocktailprikkers
formule 1 vlag


Vouw de kabelspek dubbel en steek er zowel voor als achter een satéprikker door. Doe 4 tumtummetjes als wielen aan de cocktailprikkers. Knip voor de voorkant een stuk spek af en halveer dit. prik dit met 2 halve cocktailprikkers aan de ronde voorkant. Voor de achtervleugel pril je een stuk kabeldrop af en prikt dit eveneens met een halve cocktailprikker vast, de andere kant prik je met de cocktailprikker waar de formule 1 vlag aan zit, vast. Op de achterkant van de vlag, kun je de naam van de jarige zetten.


Paddestoelen van schuimbollen


Benodigdheden:
roze schuimbollen
witte schuimbollen of spekjes
soepstengels
groen knutselpapier
poedersuiker

Beschrijving:
Snij met een scherp mesje een stukje uit de onderkant van de roze schuimbollen, zodat er een soepstengel in past. Snij een witte schuimbol in kleine stukjes en plak deze met glazuur op de roze schuimbollen. Plak de roze schuimbollen vervolgens met glazuur op de soepstengels. Maak het glazuur door 2 eetlepels poedersuiker te mengen met een paar druppels water.

Knip een cirkel uit groen karton (hoe meer paddestoelen, hoe groter de cirkel), knip ongeveer 3 cm grote punten in de rand en maak met een mesje ook nog gaten in de cirkel voor de soepstengels.

Maak een koker van groen karton van 15 cm hoog en 24 cm doorsnee en leg de cirkel op deze koker. Vul de cirkel met de paddestoelen
Bron: http://www.peuterplace.nl/traktaties.htm#PADDESTOELENVANSCHUIMBOLLEN

dinsdag 23 september 2008

Gastles BSO

Vrijdag 16 september 2008 kregen we een gastles van iemand uit de BSO.

Ze heet Diedre Kleine Punt en ze komt uit Afrika. Ze woont nu alweer 14 jaar in Nederland.
Zij werkt op een BSO en kwam bij ons om ons er wat over te vertellen.
Ze werkt op de BSO De Zeven Bergen in Hengelo.
Deze BSO is geopend vanaf 7:45 tot en met 17:45.

Ze vertelde ons over allerlei dingen zoals vooroordelen die mensen hebben, de voordelen van werken op een BSO, de activiteiten die ze zoal doen en ook wat ze in de vakanties doen.

Veel vooroordelen die mensen vaak hebben zijn dat de kinderen brutaal zijn, dat ze niet luisteren naar je en dat de kinderen humeurig zijn en gewoon doen waar ze zin in hebben. Maar dit is niet waar. Volgens haar waren er enkel voordelen aan de BSO.

De voordelen die zij opnoemde waren:
* Geen luiers verschonen
* Minder verzorging
* Je hebt meer tijd voor andere dingen als je op een BSO werkt
* De kinderen kunnen zelf lopen en naar de wc
* De meubilair (stoelen, tafels) staat op normale hoogte wat gemakkelijker is voor jou als leidster
* De kinderen kunnen je verrassen met knuffels en leuke tekeningen als blijk van affectie

Ook vertelde ze dat je heel anders werkt en anders met de kinderen omgaat op een BSO.
Omdat de kinderen een stuk zelfstandiger zijn ben je meer bezig de kinderen te sturen zodat ze de verschillende vaardigheden die ze hebben kunnen ontwikkelen.
B.v. wanneer een kind artistiek is aangelegt stimuleer je dat kind in die vaardigheid.

Een normale dagindeling van deze BSO is als volgt:
De leidsters halen de kinderen zelf op van school en lopen samen terug. Ze dragen feloranje hesjes als extra bescherming. Onderweg vertellen de kinderen hun verhalen en wat ze die dag hebben gedaan op school.
Wanneer ze bij de BSO aankomen zijn de kinderen tamelijk rustig omdat ze onderweg al alles hebben verteld.
Eerst krijgen ze wat drinken en een koekje.
Dan mogen de kinderen vrij spelen en hebben zelf de keuze wat ze mogen doen.
Elk kind is namelijk anders. De een houdt van springtouwen en de ander gaat het liefste tekenen of verven.
Sommige kinderen willen zonnebaden met warm weer en afwassen.
Hier word door de leidsters op ingespeeld.
Ze hebben een speciaal poppenhoekje en een bouwhoekje en computers.
Soms houden de kinderen (of een aantal ervan) een dansvoorstelling of een toneelstukje omdat ze dat graag willen.
Ze kunnen natuurlijk ook buitenspelen als ze dat willen, hier staan o.a. een klimrek, schommels, zandbak etc.
Wanneer het tijd is wassen de kinderen hun handen en gaan ze aan tafel om fruit te eten.
Dan mogen de kinderen weer vrij spelen.
Soms zijn de kinderen de hele middag maar met een ding bezig. Maar andere keren wisselen de activiteiten zich telkens af. Elke dag is anders maar even leuk.

Met feestdagen doen ze natuurlijk activiteiten die bij de desbetreffende feestdag passen.

Bij vakantie werken ze met gerichte thema's.
Ze nemen een thema en werken dat gedurende 3 weken voor de vakantie uit.
Ze kijken watvoor spullen ze nodig hebben en watvoor activiteiten ze gaan doen. Ze richten de BSO helemaal in de sfeer van het gekozen thema in.
Zo hebben ze een keer het thema ziekenhuis gehad. Ze hebben een hoekje als 'operatiekamer' ingericht en de kinderen hebben een 'ambulance' van een fietsje gemaakt en ze hebben allemaal spulletjes zoals handschoenen en mondkapjes gehad die de kinderen konden gebruiken.
Dan hebben ze een keer het thema camping gehad.
De kinderen hebben zelf een tent gemaakt en hangmatten op het schoolplein.

Wanneer er iemand jarig is krijgt het jarige kind een leuke verjaardagsmuts.
Alle kinderen vinden dat erg leuk en elke muts is origineel.
Van elke verjaardag maken ze een leuke dag.

Toen ze klaar was met vertellen kreeg de klas een opdracht van haar.
We moesten zelf een thema voor een zomervakantie bedenken en dat thema uitwerken.
Ikzelf samen met 2 andere meisjes hadden het thema Afrika.
Verder was er het thema boerderij, herfst, Halloween en meer.

Ik vond het een leuke gastles.

vrijdag 19 september 2008

Bezuinigingen Kinderopvang

Kabinet bereikt akkoord over bezuinigingen kinderopvang

Na hevig verzet van staatssecretaris Dijksma is het kabinet het toch eens geworden over pijnlijke bezuinigingen bij de kinderopvang.

Het kabinet snijdt in de subsidie voor kinderopvang. Voor de korte termijn maakt minister Bos van financiën extra geld vrij om de snelle stijging van de uitgaven voor kinderopvang op te vangen.

De belangrijkste bewindslieden bereikten hierover gisteren een akkoord. Het kabinet bezuinigt op de onlangs verruimde kinderopvangregeling door, op termijn, de vergoeding die bijvoorbeeld grootouders kunnen krijgen voor de opvang van kleinkinderen in te perken. Grootouders zouden alleen nog een vergoeding kunnen krijgen als zij meer dan vijf kleinkinderen opvangen.

Ook de subsidie voor kinderopvang voor de hogere inkomens wordt lager. De regeling, die ooit sterk inkomensafhankelijk was maar later werd verruimd, wordt in dit opzicht iets teruggedraaid.

Staatssecretaris Dijksma van onderwijs, verantwoordelijk voor de kinderopvang, verzette zich aanvankelijk hevig tegen bezuinigingen op de regeling. Die bezuinigingen waren volgens minister Bos van financiën nodig omdat in 2011 een overschrijding van het beschikbare budget dreigt van een half miljard euro. Dijksma stelde dat dit een logisch gevolg is van meer arbeidsparticipatie van vrouwen en dat dus het hele kabinet verantwoordelijk is voor de extra uitgaven. Zij wilde meer geld. Uiteindelijk heeft ze voor de komende jaren toegegeven en krijgt ze extra geld van Bos om niet alle bezuinigingsmaatregelen onmiddellijk te hoeven invoeren.

Het kabinet rondt vandaag de besluitvorming over de belangrijkste onderwerpen rond de begroting voor volgend jaar af.

Bron: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1822279.ece

dinsdag 9 september 2008

Laad- en losplek voor kinderen

WIERDEN - Parkeerbroblemen,de meeste basisscholen hebben ermee te maken. Vooral tijdens de spitsuren staan auto's op de meest vreemde plekken geparkeerd. Niet alleen onveilig voor de kinderen. Ook voor buurtbewoners is het niet erg prettig. Daarom hebben ze in Wierden bij basisschool Het Galjoen een Kiss en Ride plek gemaakt, een soort van laad en losplek voor kinderen.

Ik vind dit een goede zaak.
Het is een probleem tegenwoordig om je kinderen veilig bij school af te zetten
Je kunt nergens meer parkeren, dus moet je ver weg parkeren wat ook onveilig kan zijn.
Ik vind dat ze dit bij elke basisschool moeten doen.
Een plek waar je je kinderen zonder problemen kunt afzetten.

Bron: http://www.tctubantia.nl/tubtv/regionieuws/article3541739.ece

Boodschappendienst KDV

Wat vind ik van boodschappendienst?

Hier ben ik nog niet echt uit.
Aan de ene kant vind ik het wel goed.
Want sommige ouders laten de kinderen in de auto en dan overlijden de kinderen.
Doordat de KDV's deze dienst hebben gebeuren die dingen minder.
Maar aan de andere kant vind ik het niet goed.
Door deze dienst valt alle verantwoordelijkheid van de ouders weg.
De ouders moeten ook zelf voor hun kind kunnen zorgen en het niet zomaar even naar een KDV doen als ze even geen tijd hebben.

Berend Botje


Berend Botje ging uit varen,
met zijn scheepje naar Zuid-Laren.
De weg was recht, de weg was krom,
nooit kwam Berend Botje weerom.

Eén twee drie vier vijf zes zeven,
waar is Berend Botje gebleven?
Hij is niet hier, hij is niet daar,
Hij is naar Amerika.

Berend Botje ging uit varen,
met zijn scheepje naar Zuid-Laren.
De weg was recht, de weg was krom,
nooit kwam Berend Botje weerom.

Eén twee drie vier vijf zes zeven,
waar is Berend Botje gebleven?
Hij is niet hier, hij is niet daar,
Hij is naar Amerika.

zondag 7 september 2008

Introduceren

Hallo, mijn naam is Ariana.
Ik ben 17 jaar en ik woon in Hengelo (ov) samen met me moeder en zus.
Ik volg de opleiding SPW3 richting kinderopvang.
Ik zit nu in me tweede leerjaar.
Ik heb deze blog aangemaakt als een opdracht voor school.